Het bestuur van het Dorpenoverleg Midden-Drenthe heeft sinds 2015 budget beschikbaar gesteld voor activiteiten voor jeugd in de dorpen. Het doel is om de positie van jongeren in de dorpen te versterken. Jongeren worden uitgedaagd om zelf met ideeën te komen om activiteiten in de breedste zin van het woord te organiseren. Jongeren kunnen na overleg met de lokale Dorsbelangenorganisatie / Plaatselijk belang een schriftelijk verzoek om financiële ondersteuning indienen bij het DOM. Bij de aanvraag dient een eenvoudig werkplan te worden ingediend, waarbij een toelichting op de plannen wordt gegeven en een begroting hoort. Van belang is dat jongeren nadrukkelijk zijn betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de plannen. Na een proefperiode van twee jaren blijkt dat er slechts één aanvraag is binnengekomen bij het DOM
Om het project te laten slagen heeft Dorpenoverleg samenwerking gezocht met Welzijnswerk Midden Drenthe en de gemeente Midden Drenthe. Uit de drie geledingen is een werkgroep samengesteld die aan de slag gaat om jongeren enthousiast te maken projecten in te dienen die aansluiten bij hun leefwereld.
In de werkgroep hebben ook twee talentvolle jongeren zitting. Zij hebben ons geholpen met de social media activiteiten.
Robbert Oosting maakte het PR-filmpje en Adinda Knevel heeft al onze pr uitingen als website, flyers en nog veel meer voor ons ontworpen en heeft volledig meegewerkt als wekgroeplid
Alle ideeën zijn welkom, ideeën van ontmoetingsplekken of jongeren op een sportieve wijze met elkaar in contact te brengen tot het organiseren van een activiteit voor het hele dorp of activiteiten waarbij uitwisseling tussen dorpen centraal staat.
Alle jongeren uit de gemeente in de leeftijd van 12 t/m 23 jaar kunnen hun idee kort en krachtigop een website omschrijven of kunnen zich melden via WhatsApp of de Facebookpagina (van het Jongerenwerk). Ze hebben de optie om hun project te presenteren via een eigengemaakt filmpje (op bijvoorbeeld hun telefoon), welke op de website wordt geplaatst en eventueel op You Tube. Een andere mogelijkheid is dat ze zelf of met ondersteuning van een coach (jongerenwerker of volwassene) een plan van aanpak maken met begroting.
Om het nieuwe project een succes te laten worden is het van belang om jongeren(organisaties)vooraf actief te betrekken bij het opstarten en ontwikkelen van het project. Wat werkt voor jongeren juist wel en wat niet. Zij zijn tenslotte de ervaringsdeskundigen. Het verdient de aanbeveling om jongeren in de projectgroep plaats te laten nemen en in te zetten als ambassadeur.
Via social media kanalen hebben we het project Up2you onder de aandacht gebracht van de bij ons bekende jeugd- en jongerenorganisaties. Via pers en overige media zijn overige organisaties op de hoogte gebracht.
Tot 1 december had iedereen de gelegenheid om via een filmpje, vlog, of op een andere manier een project in te dienen. Met hulp van jongerenwerkers van Welzijnswerk Midden Drenthe zijn er tenslotte 18 projecten ingediend. Enkele projecten zijn in overleg samengevoegd, zodat er 15 overbleven.
De jury heeft alle projecten op locatie bezocht en beoordeelt en was onder de indruk van het talent, het enthousiasme en de creativiteit van onze jongeren in Midden Drenthe.
We besloten de projecten op locatie te beoordelen, zodat de jongeren in hun eigen omgeving het verhaal achter hun idee konden toelichten. Waar we uit het filmpje niet direct de achterliggende gedachte konden halen, wisten de jongeren ons perfect uit te leggen, waarom hun project beloond moet worden.
Van het jurybezoek en de ingezonden filmpjes is een compilatie van ca 10 minuten gemaakt.
Op 23 januari werd de uitslag van de jury bekend gemaakt aan de deelnemers. Alle deelnemers en een groot aantal raadsleden waren hierbij aanwezig. We mochten alle deelnemende projecten blij maken met in ieder geval een stimuleringsbijdrage van € 250,--. De prijzen werden uitgereikt door wethouder GertJan Bent.
Aansluitend is het project gepresenteerd in de commissie Zorg en Welzijn van de gemeente. Een mooie gelegenheid om de jeugd in Midden Drenthe kennis te laten maken met de politiek en de leden van de raad in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van de leefwereld en het talent van onze jongeren in Midden Drenthe. De raadszaal was bijna te klein om alle belangstellenden te bergen.
We hebben met de drie partijen, Gemeente, Welzijnswerk en Dorpenoverleg afgesproken dat we een inspanningsverplichting hebben om alle projecten uit te kunnen voeren.
In het 4e kwartaal van 2018 zullen we de gemeenteraad per brief verslag uitbrengen over de uitkomsten. Gezien het enthousiasme van alle partijen gaan we ervan uit dat dit project in de toekomst nog eens een vervolg krijgt.