Wandelknooppuntennetwerk Midden-Drenthe
Wandelknooppuntennetwerk Midden-Drenthe
Looptijd: 2017 - heden
In samenwerking met: gemeente Midden-Drenthe, Welzijnswerk Midden-Drenthe, Recreatieschap Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe
Doel van het project: ontwikkelen en uitvoeren van een wandelknooppuntennetwerk voor het grondgebied van de gemeente Midden-Drenthe
Meer informatie: Bestuurder (vacant) (Dorpenoverleg Midden-Drenthe ), Marie-Cecile Hatzmann (gemeente Midden-Drenthe), Margret Wieldraaijer (Welzijnswerk Midden-Drenthe).
Wandelknooppunten
Na het maken van het eerste deel van het wandelnetwerk in Midden-Drenthe, wordt er in 2023 gewerkt aan de voltooiing van het hele netwerk. Het gaat om het noordelijke deel Midden-Drenthe dat minder fijnmazig wordt.
In 2022 is druk gewerkt om de definitieve wandelkaart voor fase 2 klaar te hebben. De gemeente probeerde toestemming te krijgen van de grondeigenaren en grotere organisaties als het Drents Landschap en Natuurmonumenten. Daarbij zijn ook contacten gelegd met de plaatselijke Ommetjes. Verder komt er een nieuwe TT wandelroute. Er zijn infoavonden voor de aanwonenden georganiseerd vorig jaar. Wanneer de toestemmingen verleend zijn, wordt de wandelkaart definitief. Tot slot wordt gezocht naar geschikte locaties voor een aantal informatiepanelen op belangrijke punten.
Voor het zuidoostelijke deel van de gemeente Midden-Drenthe is vanaf 2017 een wandelnetwerk aangelegd. Het Recreatieschap Drenthe en de gemeente werken samen met actieve vrijwillige wandelexperts, LTO Noord, Dorpenoverleg Midden-Drenthe en Welzijnswerk Midden-Drenthe. Er zijn routes gemaakt in het gebied Beilen, Westerbork, Witteveen, Orvelte, Mantinge, Nieuw Balinge en Elp. Het netwerk gaat over terreinen van particulieren en diverse instanties en zorgt in de toekomst voor een uitgebreid wandelnetwerk in heel Drenthe.
Burgemeester Mieke Damsma verrichtte 22 juni de opening van het nieuwe wandelknooppuntennetwerk in Midden-Drenthe in Spier. Daar onthulde de burgemeester een van de palen als onderdeel van nieuwe routes door de gemeente.

Wat is een wandelnetwerk?
Het wandelnetwerk maakt gebruik van wandelknooppunten. Op de wandelkaart zijn knooppuntnummers aangegeven. Op de locatie zelf staat een knooppuntpaal. Hierop is een kaartje bevestigd van de directe omgeving met vermelding van de nabijgelegen knooppunten en de afstand tussen de knooppunten. De wandelaar kiest in welke richting hij wil wandelen. De wandeltracés tussen de knooppunten in, zijn bewegwijzerd met witte bordjes met bruine pijlen. Bij het volgende knooppunt maakt de wandelaar weer de keuze in welke richting hij de wandelroute wenst te vervolgen.