Dorpszorg Midden-Drenthe
Looptijd: 2014 - 2020
In samenwerking met: gemeente Midden-Drenthe, Welzijnswerk Midden-Drenthe en Stenden Hogeschool/Alfa College
Doel van het project: Onderzoeken hoe we met elkaar kunnen regelen dat mensen die ondersteuning en/of zorg nodig hebben zo lang zij willen in het dorp kunnen (blijven) wonen. Wat moet daar voor gebeuren? Wat en wie hebben we daar voor nodig?
Meer informatie: Margret Wieldraaijer (Welzijnswerk Midden-Drenthe)
In 2014 hebben de gemeente Midden-Drenthe, Welzijnswerk Midden-Drenthe, Stenden Hogeschool/Alfa College en het Dorpenoverleg het project Dorpszorg ontwikkeld. Maar liefst zes dorpen hebben zich aangemeld en zo zijn in 2015 op de Beilervaart en in Hooghalen, Zwiggelte, Elp, Witteveen en De Broekstreek dorpsanalyses uitgevoerd.
Het projectteam heeft de dorpen hierbij adviezen gegeven en ondersteund waar nodig. Ook zijn er bijeenkomsten georganiseerd: de zogenaamde ‘Umkiekateliers’. De kracht van het project zat hem vooral in het feit dat de dorpsanalyses door, met en voor de bewoners van de grond zijn gekomen. De uitkomsten zijn gepresenteerd op de zogenaamde Umkiekconferentie en in een uitgebreide Nieuwsbrief Dorpszorg.
Het project Dorpszorg dankzij de goede resultaten in 2015 een vervolg gekregen. De focus lag op: ondersteunen en faciliteren van de initiatieven die zijn ontstaan in de zes Dorpszorgdorpen, bewustwording en ontsluiting van kennis, kunde en informatie. Ook was het onze ambitie om te onderzoeken of er nieuwe effectieve vormen en verbindingen tussen formele zorg (professionele) en informele zorg (zorg door familie, buren en bekenden) georganiseerd kunnen worden voor mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag. In 2020 zijn de bevindingen geëvalueerd.
Als opvolger van dit mooie langlopende project heeft Welzijnswerk Midden-Drenthe het Netwerk Dorpszorg ontwikkeld. Dorpsinitiatieven die bezig zijn of aan de slag willen met Dorpszorg zijn hierbij aangesloten of kunnen zich aansluiten. Lees hiervoor: Dorpszorg
